Veri kiehui: Hesburgerin työolot







Okei, olen vähän vihainen. Okei tuo oli valhe. Olen todella vihainen. 

Tässä maailmassa on yksi asia, joka saa poikkeuksetta vereni kiehumaan - epäoikeudenmukaisuus tai epäreiluus. Usein kun eteeni sattuu, jokin minusta epäoikeudenmukaiselta vaikuttava asia, tutkin sitä lisää. Olenkin nyt siis käyttänyt koko aamun siihen, että etsin tietoa Hesburgerin työolosuhteista ja laillisista taukoajoista ravintola-alalla. Mitä enemmän tietoa asiasta löydän, sitä vihaisemmaksi muutun. Eräs minulle rakas ihminen on nimittäin töissä Hesburgerissa ja on ollut jo vähän aikaa. Viime aikoina on kuitenkin alkanut vaikuttamaan siltä, että kaikki ei ole ihan oikein Hesen työoloissa. Suurimpana ongelmana on ainakin minulle, sivustakatsojana, näyttäytynyt taukojen pituus ja määrä - jopa 8 tunnin päivissä on maksimissaan vain yksi tauko, joka kestää alle lakisääteisen ajan eli 20 minuuttia. Tänäänkin minulle kerrottiin 10 tunnin mittaisesta työpäivästä, jonka aikana hän uskoi saavansa vain yhden 20 minuutin ja yhden 10 minuutin mittaisen tauon. (Vertailukohteena voin sanoa, että itse aiemmassa työpaikassani K-Supermarketissa kaikki saivat tilanteesta riippumatta 8 tunnin päivän aikana ruokatauon (30 min.) ja kaksi kahvitaukoa (12 min.).) 

Tutkiessani asiaa löysin PAM:in työehtosopimuksen, jossa kirjoitetaan taukoajoista näin: 

"Jos päivittäinen yhdenjaksoinen työaika ylittää 6 tuntia, työntekijälle on annettava vähintään puolen tunnin lepoaika tai työrytmi huomioiden tilaisuus riittävän pitkään taukoon työn aikana aterioimista varten - - . Jos työ on yhtäjaksoista paikallaoloa vaativaa tai yhtäjaksoisesti kuormittavaa, työn lomaan on järjestettävä mahdollisuus tarvittaessa sellaisiin taukoihin, jotka sallivat lyhytaikaisen poistumisen työpisteestä. Työvuoron pituuden ollessa yli 4 tuntia annetaan työntekijälle vähintään yksi kahvitauko. - - Mikäli varsinaista taukoa ei töiden järjestelyihin liittyvistä syistä voida antaa, tulee työntekijällä olla mahdollisuus nauttia virvokkeita työn lomassa."


Mielestäni jo ihan työehtosopimuksessakin on ongelmia - työntekijän on nimittäin joissain tilanteissa mahdotonta aterioida tauon aikana, jos tauko on normaalin kahvitauon (10 min.) pituinen. Voin ihan omasta kokemuksesta sanoa, että syöminen pitää olla aikamoista hotkimista, jos homman haluaa saada hoidettua annetussa ajassa loppuun. Alle puolen tunnin mittaisella tauolla on myöskin melkein mahdotonta ehtiä hakemaan syötävää, jos eväät ovat unohtuneet. En voi ymmärtää, miten työehtosopimuksen säädöksetkin ovat näin kyseenalaiset. 

Hesburgerhan kärähti kuluvan syksyn aikana, varsinkin nuorten, työntekijöiden huonoista oloista - itselleni tämä tieto tuli vasta nyt paneutuessani lähipiirissäni olevan henkilön takia asiaan. Helsingin Sanomissa julkaistussa Alma Onalin artikkelissa: "Hesburgerin lupaukset työolojen parantamisesta saavat työntekijöiltä ristiriitaisen vastaanoton: 'Ehdotetut asiat eivät tunnu hyödyllisiltä'", (30.9.2021) haastatellut työntekijät kertovat kuinka huonosti asiat saattavat olla. Listattuja ongelmakohtia olivat esimerkiksi:

  • liian vähäinen työntekijöiden määrä

  • painostaminen töihin tulemiseen vapaapäivänä

  • taukojen vähäisyys tai olemattomuus

Varsinkin tauotukseen liittyvät ongelmat juontavat selkeästi juurensa jo alan työehtosopimukseen. Jos työehtosopimuksessa sanotaan, että asiat voidaan tehdä näin tällaisissa ja tällaisissa tilanteissa, niin tietysti työntekijät käyttävät tätä porsaanreikää hyödykseen. Toki voitaisiin vedota ihan työnantajienkin omatuntoon ja moraaliin. Haluaisiko kukaan itse tulla töihin tällaisiin olosuhteisiin? En usko, että kukaan vastaisi myöntävästi, ainakaan jos tilanne jatkuu samanlaisena päivästä toiseen. Minua eivät niinkään kuitenkaan kiinnosta se, mitä työehtosopimuksessa sanotaan, sillä pitäisi jokaisella ihmisellä olla sen verran omatuntoa, että ei tekisi työehtosopimuksissa kuvattavista "minimi ehdoista" normia omille alaisilleen. Minimi ehdot on nimittäin, nimensä mukaisesti, tarkoitettu juuri minimi ehdoiksi, ei yleiseksi toimintatavoiksi. Onalin artikkelissa työntekijät kertovat kuinka huonosti asioihin jopa reagoidaan työpaikoilla: kun tauko-ongelmat oli otettu puheeksi vedottiin aina työehtosopimukseen. Eli käytännössä kunnon taukoa ei anneta, mutta virvokkeita saa juoda niin paljon kuin haluaa. Minimi ehdot vaikuttavatkin muuttuneen yleisesti sovellettaviksi toimintatavoiksi. Se, että työntekijät eivät kerkeä edes 10 tunnin päivän aikana syömään, on epäinhimillistä - ei kukaan jaksa työskennellä niin pitkään ilman kunnon ruokaa. 

En osaa sanoa, mikä olisi pysyvä ratkaisu tähän ongelmaan. Tuntuu kuitenkin kummalliselta, että työnantajista ei tunnu pahalta käytännössä käyttää nuoria kokemattomia työntekijöitä hyväkseen. Eräässä toisessa lukemassani artikkelissa, jossa käsiteltiin samaa aihetta, kerrottiin, että kyllä esihenkilöt vierailevat ravintoissa ihan säännöllisesti tietäkseen millaista työnteko on. Tämä ei kuitenkaan tarkoita mitään, sillä voinhan minäkin vierailla Hesessä ja "nähdä" millaista työnteko siellä on. On tekopyhää sanoa, että työntekijöiden oloja on tarkistettu säännöllisesti - esihenkilöiden pitäisi itse mennä säännöllisin väliajoin niin sanotusti "kentälle" nähdäkseen millaista työskentely oikeasti on. Silloin he voisivat myös paremmin itse ohjata alaisiaan ja suunnitella työn tekoa. Olisi myös todella tärkeää lisätä työvoimaa ja jos työntekijöistä on pulaa, pitäisi keksiä jotain muuta, että voitaisiin mahdollistaa sellaiset työolot ihmisille, että esimieskin voisi itse puhtaalla omatunnolla sanoa menevänsä mieluusti töihin. 


Lähteet:

https://www.hs.fi/talous/art-2000008282565.html

https://www.pam.fi/wiki/matkailu-ravintola-ja-vapaa-ajan-palvelualan-taukomaaraykset.html

kuva: https://www.google.com/search?q=hesburger&rlz=1C1GCEA_enFI809FI809&sxsrf=AOaemvLiOJcaFv5cO__Uqz9Z4A81AAqeOQ:1637416377909&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwihrLesi6f0AhWFi8MKHRogAVwQ_AUoAnoECAIQBA&biw=1163&bih=590&dpr=1.65#imgrc=qbFt1UYeH3ecDM

Kommentit

Suositut tekstit