Ihmisen edessä

 Kameran takana. Ihmisen edessä. Räps, räps, räps. 

Mutta mitä sitten tulee? Ihmisten kuvaaminen on hankalaa. Henkilöä pitäisi ohjata, kannustaa ja samalla säätää kameran asetuksia, etsiä hyvää kuvakulmaa sekä ylipäätänsä pysyä tilanteen tasalla. Iso osa kuvaamisesta on nimittäin hyvän kuvauksellisen tilanteen sattumista kohdalle, varsinkin henkilökuvauksessa jos kuvattava ei ole erityisen kotonaan kameran edessä. 

Itsehän olen siis pääasiassa kuvannut ystäviäni tai muita tuttuja ihmisiä. Heidän kanssaan kuvaaminen on tietyllä tavalla hankalampaa ja kuitenkin helpompaa kuin ennestään tuntemattoman henkilön kanssa. Tutut eivät välttämättä nimittäin näe sinua pelkästään "kuvaajana" eivätkä sitä kautta välttämättä osaa luovuttaa ohjaksia sinulle kuvaustilanteessa, kuten eräs yliopisto-opettajani meille kerran kuvaili. Tuntemattomien kanssa taas itseäni ainakin jännittää ylipäätänsä se uuden ihmisen tapaaminen ja myös se kuinka tietyllä tavalla on myös pakko itse pystyä olemaan se valokuvauksen asiantuntija siinä tilanteessa. 

Halusin kuitenkin jakaa vielä jotain vinkkejä kameran ja ihmisten edessä olemiselle, mitä olen tässä lyhyen elämäni aikana oppinut. 

Ihmisen edessä (kuvaajana):

1. Anna varmistusta kuvattavalle - esim. kerro hänelle, mikä näyttää hyvältä ja kannusta muutenkin! --> Antaa itseluottamusta kuvattavalle ja sitä kautta tilanne tulee varmasti molemmille luontevammaksi. 

2. Ota aikasi kameran asetusten säätämiseen, sekä kuvien ottamiseen. --> Älä kiirehdi, mutta muista selittää kuvattavalle mitä tapahtuu. 

3. Anna mielikuvituksesi lentää ja uskalla pytää kuvattavalta, jos haluat hänen tekevän jotain tiettyä!

Kameran edessä (kuvattavana):

1. Älä jännitä, kuvaaja ohjaa kyllä. --> Kuvattavana olemista ei kannata pelätä, ole vain kuten muutenkin olisit. Kamera on vain linssi, minkä läpi maailmaa, tai sinua, kuvaaja katselee!

2. Voit yrittää etsiä peilin edessä ilmeitä ja kuvakulmia, joista omissa kasvoissasi pidät ja sitten kuvaustilanteessa käyttää niitä.

3. Kommunikoi kuvaajan kanssa. --> Voit aina kertoa ideoistasi ja kysyä ohjeita, jos tunnet olosi epävarmaksi. :)


Iida

(Blogitekstin kuvat ovat itse ottamiani. @iidaellimages) 

Kommentit

Suositut tekstit